Bloedroes

Bloedroes
Over onmodern geluk

 

 

 

Meedogenloos rekende de moderniteit af met God, het hiernamaals, Goed en Kwaad. Volgens sommigen zijn vrije wil en verdienste haar volgende slachtoffers. Het moderne denken is een heel ander denken, zonder klassieke dogma’s. Maar hoe staat het met geluk? Wat zijn de gevolgen voor zingeving? Wat betekent bezielde vreugde in een ontzielde wereld? Of is er alleen vluchtig plezier?

Van oudsher brengt bloed mensen in vervoering. Bloed schrikt niet alleen af, het fascineert en het windt zelfs op. Dit levensvocht staat centraal in rituelen zoals heidense offers of de mis waarbij de priester Jezus’ bloed drinkt, in het jagen op wilde beesten en het slachten van tamme dieren, het wordt in oorlogen vergoten en roept om wraak. “Blut ist ein ganz besonderer Saft”, zo waarschuwde Mefistofeles in Goethes Faust. Ik maakte die bijzondere kracht zelf mee. Bloed raakte me. Bloedroes gaf mijn leven diepere betekenis.

Waar komt die magie van bloed vandaan en hoe past die roes in onze moderniteit? Is er een wetenschappelijke lezing mogelijk of is bloed een geheel onttoverd vocht? Aan de hand van persoonlijke ervaringen, verhalen uit de westerse literatuur en eigen experimenten zoek ik een antwoord. Bloedroes is een bezinning over schoonheid en zingeving, over het hechten aan traditie en ons verlangen naar onmodern geluk in een snel veranderende samenleving.

Bloedroes verschijnt op 20 april 2016 bij Uitgeverij Nieuwezijds (Amsterdam).